Valgud
Valgud ehk proteiinid (ka valkained) on biopolümeerid, mille monomeerideks on aminohappejäägid. Valgu molekul koosneb paljudest üksteise järele peptiididega seotud aminohapetest, mille järjestuse määrab vastava geeni transkriptsioon. Valkudel on oluline füsioloogiline roll kõikides organismides ja viirustes. Loe lähemalt
Taastajad/Peale trenni
Taastajad/Peale trenni
Taastajad/Peale trenni
Valgud/Proteiinid
Taastajad/Peale trenni
Taastajad/Peale trenni
Proteiinibatoonid/Vahepala/Snäkid
Valgud/Proteiinid
Taastajad/Peale trenni
Valgud/Proteiinid
Valgud/Proteiinid
Valgud/Proteiinid
Vegan
Proteiinibatoonid/Vahepala/Snäkid
Valgud/Proteiinid
Joogid/Batoonid Karbi ja kastiga
Taastajad/Peale trenni
Valgud/Proteiinid
Taastajad/Peale trenni
Valgud/Proteiinid
Proteiinibatoonid/Vahepala/Snäkid
Valgud/Proteiinid
Valgud/Proteiinid
Valgud/Proteiinid
Lihavalk
Lihavalk
Valgud/Proteiinid
Proteiinibatoonid/Vahepala/Snäkid
Valgud/Proteiinid
Mutant Whey Dual Chamber (1800g), Šokolaadi ja Brownie-Šokolaad
Valgud/Proteiinid
Vadakuvalgu isolaat
Vadakuvalgu isolaat
Vadakuvalk
Joogid/Shotid
Vadakuvalgu isolaat
Vadakuvalk
Vadakuvalk
Vadakuvalgu isolaat
Massilisajad
Massilisajad
Valgud/Proteiinid
Vadakuvalk
Valgud/Proteiinid
Valgud on kõige mitmekesisemad makromolekulid elusorganismides. Valkudel on organismis elutähtis roll, sest need osalevad põhimõtteliselt kõikides bioloogilistes protsessides: käituvad katalüsaatoritena, transpordivad ja hoiustavad teisi molekule (näiteks hapnikku), pakuvad mehaanilist tuge ja immuunkaitset, vastutavad rakuliikumise eest, osalevad närviimpulsside ülekandes, kontrollivad kasvu ja rakkude diferentseerumist. Proteiinipulbrid on töödeldud pulbri kujul valk, millel on täpselt sama funktsioon (lähtuvalt aminohappe profiilist ja proteiini liigist), mis tahkel kujul valgul.
jagunevad lihtvalkudeks ja liitvalkudeks. Liitvalkudes on lisaks lihtvalgulisele komponendile veel mittevalguline täiendav osis ehk prosteeriline rühm. Liitvalgud on näiteks fosfoproteiinid, metalloproteiinid, kromoproteiinid, proteolipiidid, glükoproteiinid jt. Lihtvalkude sekka kuuluvad näiteks albumiinid, globuliinid, histoonid, prolamiinid, gluteliinid, protamiinid ja skleroproteiinid. Valgud võivad koosneda ühest või mitmest peptiidist. Valgud koosnevad tuhandetest aminohapetest. Polüpeptiididest eristab neid see, et kui polüpeptiidide molekulmass on tavaliselt alla 10 000 daltoni, siis valkudel on see suurem. Molekulmass ei ole seotud bioloogiliselt aktiivsete valkude funktsiooniga. Polüpeptiidide ahelate pikkus on valkudes väga varieeruv, ulatudes sajast paarikümne tuhande aminohappejäägini. Enamik looduslikult esinevatest valkudest sisaldab alla 2000 aminohappejäägi.
Valkude peamised ülesanded meie organismis on:
Lihasmassi kasv – proteiin on lihaste, luustikku, kõhrede ja liigeste ning terve naha alustalaks. Samuti koosnevad meie juuksed ja küüned põhiliselt proteiinist.
Efektiivsem taastumine – Valk aitab organismil taastuda raskest füüsilisest pingutusest või treeningust. Pole oluline, mis spordialaga tegeled – valgud aitavad Teil alati paremini taastuda.
Hapniku Transport – Punased verelibled sisaldavad valguühendit, mis transpordib kogu kehas hapnikku edasi. See aitab varustada kogu keha vajalike toitainetega.
Seedeelundkonna reguleerimine – Suur kogus päeva jooksul tarbitud proteiini kogusest kulub ensüümide tootmise protsessiks (ensüümid on vajalikud toidu seedimiseks) ning uute rakkude ja kehakemikaalide tootmiseks.
Proteiinipulbrid
Proteiinipulbrid on tänapäeval saanud väga populaarseks. Proteiinipulbrid on töödeldud pulbri kujul valk, millel on täpselt sama funktsioon (lähtuvalt aminohappe profiilist ja proteiini liigist), mis tahkel kujul valgul. Valgupulbreid on äärmiselt lihtne ja mugav kasutada. Peamiselt segatakse neid vee, piima või mahlaga. Ühe portsjoni suurus sõltub väga mitmest tegurist. Arvestada tuleks inimese vanuse, keha tüübiga, kehakaaluga ning eesmärkidega. Võimalusel küsige nõu oma juhendaja või treeneri käest enne proteiinipulbri kasutamist – kindlasti on ka meie spetsialistid valmis Teid juhendama. Proteiinipulbreid töödab maailmas üle mitme tuhande ettevõtte. Valgupulbreid eristatakse põhiliselt proteiini liigi, suuruse ja maitse poolest. Siiski on proteiinipulbritel oma kindlad liigid. Järgmistes alapeatükkides toome Teieni peamised valgupulbrite liigid.
Vadakuvalk
Vadakuvalk ehk piimavalk ehk on kõige klassikalisem valgupulbri vorm. Samuti on see kõige populaarsem valgupulbri vorm. See on kõige populaarsem, sest See on kõrgeima kvaliteediga saadaolev proteiin. Vadakuvalgus on rikkalikult hargnenud ahelaga aminohappeid (BCAA), rohkem, kui üheski teises naturaalses toitaines. Vadakuvalk on üks kahest piimast saadav proteiin – teine on kaseiini valk. Vadakuvalk saadakse lehmapiimast. Täpsemalt on vadakuvalk juustu tegemise protsessi kõrvalsaadus. Vadakuvalk pole liigitatud alati toidulisandi alla. See võib olla kategooriast eritoit või sporditoit. Juhul, kui on vadakuvalgu seguga tegemist võib see liigituda ka toidulisandite alla. Loe rohkem SIIT!
Vadakuvalgu Isolaat
Vadakuvalgu isolaat on vadakuvalk oma kõige puhtamas vormis. Vadakuvalgu isolaati töödeldakse, et eemaldada sellest laktoos ja rasv. Tavaliselt on vadakuvalgu isolaat kogumassist 90%+ puhast valku. Vadakuvalgu isolaat imendub kiiremini kui tavaline vadakuvalgu kontsentraat. See tähendab, et valk lagundatakse maos väga kiiresti algosadeks, vallandades vereringesse korraga suurel hulgal aminohappeid, mis hakkavad kohe treeningust kurnatud lihaseid taastama. Vadakuvalgu isolaat sobib iga taseme treenijale, kel soov kasvatada lihasmassi ja treeningutest kiiremini taastuda või neile, kes soovivad päevast valgukogust saada puhtaimast valguallikast. Loe rohkem SIIT!
Kaseiini valk
Jõutreeninguga tegelevate inimeste seas on kaseiin populaarne toidulisand, kuna see seedub kehas aeglaselt ning varustab lihaseid vajalike aminohapetega ligi seitsme tunni jooksul. Kaseiin aitab keharakkudel valke sünteesida ning aitab seetõttu kaasa lihaste kasvule ja rasva põletamisele. 2010. aastal tehtud uuring tõestas, et 12 nädala jooksul aitas kaseiinivalk rohkem lihasmassi kasvatada ja jõunäitajaid parandada kui vadakuvalk. Samal aastal tõestati, et kaseiini tarbimine võib vähendada ka hammaste emaili erosiooni teket. Loe rohkem SIIT!
Lihavalk
Lihavalk ehk veisevalk ehk Beef Protein – kõik need on üksteise sünonüümid ning nende all mõeldakse loomset päritolu valke. Vastavalt oma bioloogilistele omadustele ei ole lihavalk ühesugune. Lihaskoe kõige väärtuslikumad valgud on müosiin ja müogeen (50%), aktiin (12-15%) ja globuliin X (umbes 20%). Need sisaldavad kõiki hädavajalikult tasakaalustatud aminohappeid. Lihavalk on rikastatud väga kasulike aminohapetega – trüptofaan, lüsiin ja arginiin (Kliki peale, et antud Aminoappetest rohkem lugeda).
Termotöötluse mõjul varieerub aminohapete sisaldus lihavalkudes vähe.Vähem väärtuslikest liha valkudest on kõrge aminohapete sisaldus koos trüptofaani kasvuomadustega, lihavalgud hõlmavad sidekoe valke (stroma valke). Need sisaldavad albuminoide – kollageeni ja elastiini, millel puuduvad mitmed olulised aminohapped. Loe rohkem SIIT!
Taimne Valk
Taimne Valk ehk Vegan Protein on taimset pärituolu valgud. Valgud on oluliseks osaks toitumises. Need moodustavad umbes 17% meie kehakaalust olles peamiseks komponendiks lihastes, nahas, siseorganites – eriti ajus ja südames – silmades, küüntes ja juustes. Samuti on vaja valke immuunsüsteemil antikehade tootmiseks, mis kaitsevad organismi viiruste ja põletike eest. Loe rohkem SIIT!
Juhul, kui Teil on lisaküsimusi, siis oleme valmis nõustama ja aitama Teid oma valiku tegemisel. Meile võib kirjutada: info@fit360.ee