E Vitamiin
E-vitamiin ehk tokoferoolid on E-vitamiini laadset toimet avaldavate ainete koondnimetus, ka bioaktiivsete biomikromolekulide rühm ja asendamatu rasvlahustuv vitamiin, mille vormid on lähedase ehituse, antisteriilse, antikoagulantse ja ka antioksüdantse toimega rasvlahustuvad ühendid. E-vitamin on biomembraanide (ka kloroplastide membraanide) oluline koostisosa.
E-vitamiini põhirolliks on antioksüdantsus. Ta on olulisim lipofiilne naturaalne antioksüdant inimroganismis. Lipofiilsuse tõttu akumuleerub vitamiin E biomembraanides, vere lipoproteiinides ja rasvkoe rakkudes, kus reageerib hapniku reaktiivsete osakestega – realiseerub antioksüdatiivne roll. Loe lähemalt
Kasulikud rasvhapped
Vitamiinid ja Mineraalid
Vitamiinid ja Mineraalid
Multivitamiinid
BCAA
Vitamiinid ja Mineraalid
Kasulikud rasvhapped
Astelpajuõli + Mustsõstraseemneõli 500mg (60geelkapslit) Parim enne: 10/21
Vitamiinid ja Mineraalid
Samuti omistatakse E-vitamiinile vähki ennetavat ja Alzheimeri tõve sümptomeid leevendada aitavat toimet. E-vitamiinist võib kasu olla suhkruhaigusega kaasnevate, eriti silmadega seotud kahjustuste ennetamisel.
Kuna E-vitamiiin on rasvlahustuv, omastab organism seda kõige paremini koos vähemalt mingil määral rasva sisaldavate toitudega. Puutudes kokku valguse, kuumuse või õhuga, on oht, et E-Vit. kaotab oma mõju. Seega on soovitatav vastavaid toidulisandeid säilitada pimedas ja jahedas.
E-vitamiini on vaja:
rakkude vananemise pidurdamiseks,
hemoglobiini normaalse taseme hoidmiseks,
kapillaaride seinte tugevamaks muutmiseks,
lümfotsüütide, puna- ja valgeliblede kaitseks, mille tõttu paraneb organismi varustatus hapnikuga ja üldine kaitsevõime,
verehüübimiseks, südamelihase tööks, närvikoe talituseks ja immuunfunktsiooniks.
järglaste saamiseks, fertiilsuse säilitamiseks.