Näitan ainukest tulemust

Kiudained

Kiudained ehk ballastained on mitteseeditavad süsivesikud ja ligniin, mida leidub vaid taimses toidus.

Kiudaineid leidub ainult taimedes, näiteks tselluloosi ja pektiini leidub peamiselt täisteratoodetes, puu- ja köögiviljades ning kaunviljades.

Jämesooles elavad mikroorganismid on võimelised kiudaineid osaliselt lõhustama, nad on toiduks seedetrakti mikroobidele, kellel omakorda on oluline roll inimese kaitsevõime tagamisel.
Kiudainete olulisus:

  • Suurendavad toidukördi mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde,
  • Kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles,
  • Aitavad vältida kõhukinnisust ja võivad ennetada mõningaid vähivorme,
  • Südame-veresoonkonnahaigusi ja II tüüpi diabeeti.
  • Soodustavad kolesterooli väljutamist organismist,
  • Aeglustuvad glükoosi imendumist, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu.
  • Aitavad säilitada normaalset kehakaalu.

Kiudained ei imendu organismis, kuid tänu osalisele lagundamisele jämesooles seedetrakti mikrofloora toimel lühikese ahelaga rasvhapeteks, annavad nad energiat 2 kcal/g .

Kiudaineid võib liigitada vees lahustuvateks ja lahustumatuteks. Kuna nende funktsioon on erinev, peaks päevas tarbima mõlemat liiki kiudaineid sisaldavaid toiduaineid:

Kaer, rukis, oder, puuviljad, marjad, köögiviljad ja kaunviljad (herned, läätsed, oad) on head vees lahustuvate kiudainete allikad.
Täisteratooted (rukkileib, täisterasai, sepik, tangud, täisterahelbed, täisterariis) on head vees lahustumatute kiudainete allikad.

Vaata ka prebiootilistid kiudainet Inulin, millel on seedimisele kasulik ning aitab hoida tervislikku bakterite tasakaalu.

Soovitame ka kiudainet, mis on koos kollageeniga. ICONFIT Collagen Superfoods inuliiniga  on maitsev ja kiudainerikas Eestis toodetud kollageenisegu. Sobib ideaalselt nii smuutisse kui ka lihtsalt veega segamiseks. Sisaldab üle 30% hüdrolüüsitud kollageeni, palju kasulikku Orafti® inuliini (looduslik kiudaine sigurijuurest) ning saadaval kolmes maitsevalikus millest leiad kindlasti oma lemmiku.

Kiudainete toime organismile on sõltuvuses nende koostisosade fermenteerimise (kääritamine ensüümide toimel) ulatusest seedekulglas. Fermenteerimisele vastupidavamad kiudainete komponendid suurendavad seedimatu toidumassi kogust, seevastu kergesti fermenteeruvatel ei ole sellist võimet. Lahustumatud kiudained seovad palju vett, mistõttu suureneb toidu mass maos ja tekib täiskõhutunne – seega väheneb oht üle süüa ja kaalus juurde võtta. Oluline on asjaolu, et kiudained ergutavad mao ja soolestiku motoorikat ning väldivad kõhukinnisust. Toit sisaldab alati mõningase koguse kantserogeenseid (vähki tekitavaid) ühendeid. Neid lisandub veel jämesoole mikrofloora elutegevuse tagajärjel. Eriti oluline on vähendada kahjulike ühendite kontsentratsiooni ja lühendada nende mõjuaega seedekulgla seintele, mida aitabki teha kiudainerikas toit. Kiudainetel on võime siduda raskmetalle ja nii vähendada nende imendumist organismis. Kahjuks seob teraviljade kestades olev fütiinhape raskesti lahustuvasse ühendisse ka inimorganismile vajaliku kaltsiumi. Seetõttu ei soovitata päevas tarbida üle 40 g kiudaineid.

Allikas: toitumine.ee ja kliinik.ee

-25%
-25%
-17%

Chaga / Must Pässik

Chaga Tee (300g)

11.49
-25%
-20%
-15%
-13%
-14%

Chia seemned / Chia tooted

Smoothie Protein & Fibre (250g)

11.89
-14%
-20%
11.89