Klorella
Klorella ehk Chlorella on üherakuline magevee rohevetikas, mis sisaldab rohkelt klorofülli, proteiini ja vitamiine, ning märkimisväärselt rauda ja kaltsiumi. Suurepärane toidulisand sportlastele ja on hea organismi tugevdamiseks.
Klorella nimi tuleneb suurest klorofülli sisaldusest – 3-5%, seda on rohkem kui ühelgi teisel taimel. Chlorella püüab kinni raskemetalle ja aitab neid kehast eemaldada (uraani, baariumit, plutooniumit, dioksiine, elavhõbedat ja kaadmiumi). Tegemist on 100% Vegan toiduga, mis sisaldab suurel hulgal vitamiin B12 ja tsinki, mis on ühed raskemini kättesaadavamad toitained. Neid kahte vitamiini leidub tavaliselt suuremas koguses ainult lihas ja mereandides. Lisaks sisaldab see vetikas: valku, rauda, kiudaineid, C-vitamiini, 18 aminohapet, antioksüdante, Omega-3, väheses koguses ka magneesiumi, vaske, kaaliumi, kaltsiumi, foolhapet ja teisi B-vitamiine. Loe lähemalt
Klorella maitse võib algul olla harjumatu ja teistsugune. Sellepärast kasutatakse seda toidulisandit sageli segatuna puu- või juurviljamahladesse, smuutidesse, tervisekokteilidesse, salatikastmetesse või köögivilja-, riisi- ning kaunviljatoitudesse. Kuumutamine vähendab märgatavalt klorella väärtust, mistõttu tasuks kuumutamist vältida, ning lisada see toidule vahetult enne serveerimist.
Kasulikkus
Klorellat on kasutatud meditsiinis keemiliste protsesside käivitajana, näiteks dioksiinide ja dioksiinilaadsete ühendite eemaldamiseks organismist. USAs ja Kanadas on see müügil tervisetootena, Jaapanis toidulisandina. Eriti populaarne on see Aasia piirkonnas..
Toiduallikana on klorella ahvatlev oma kõrge proteiini ja toiteväärtuse poolest. Kuivatatuna sisaldab vetikas 45 protsenti proteiini, 20 protsenti rasva, 20 protsenti süsivesikuid, 5 protsenti kiudaineid ning 10 protsenti vitamiine ja mineraale. Praegu kasvatatakse klorellat massiliselt suurtes tiikides.
Klorella kasutamise algstaadiumis nähti selles odavat proteiini asendajat. Tänapäeval rõhutatakse hoopis tervisemõjudele nagu kehakaalu kontrolli all hoidmine, vähiennetus ja immuunsüsteemi toetav mõju.
Kasutamine
Klorella tarbimine lühiajaliselt on tõenäoliselt ohutu. Kõige tavalisemad kõrvalnähud on kõhulahtisus, pearinglus, kõhugaasid, väljaheite rohelisus, kõhukrambid. Kõrvalnähud on sagedased esimese kasutamisnädala jooksul.
Klorellat kasutatakse sageli koos teiste looduslike supertoitudega nagu Spirulina.
Allikad: webmd.com, herbwisdom.com, armastusest.ee